Institucionalizace alternativních forem soužití v Evropě - Bartośová, Sylvie (2008)
Výchozím bodem této diplomové práce je vymezení základních pojmů rodiny a manželství jako tradičně uznávané formy, dále registrovaného partnerství a nesezdaného soužití z pohledu české právní úpravy, ale též zahraniční. Práce si klade za cíl provést přehled modelů právní úpravy alternativních forem soužití v Evropě, včetně dílčího závěru věnovanému skutečnému porovnání jednotlivých modelů a států, kde budu analyzovat klady a zápory posuzovaných právních úkonů.