Obligatorní civilní sňatek v návrhu nového občanského zákoníku - Neubauerová, Martina (2008)
V současné době platný zákon č. 94/1963 Sb., o rodině ve znění pozdějších předpisů upravuje dvě možné formy uzavření manželství - sňatek civilní a sňatek církevní. Zatímco civilní sňatek mohou uzavřít jakékoli dvě osoby různého pohlaví, církevní sňatek mohou uzavřít pouze osoby různého pohlaví, kterým to povolují pravidla té dané církve či náboženské společnosti. Stát církevnímu sňatku přisuzuje stejné právní následky jako sňatku civilnímu.