Právní úprava vztahu mezi osobami téhož pohlaví v Evropě - Kutrová, Helena (2008)
Diplomová práce pojednáv stručně o pojmu homosexualita, reakci na ni, jak v zahraničí,tak v českých zemích a možné modely uzákonění homosexuálního soužití. Obecně je nastíněn institut registrovaného partnerství a jeho legislativní vývoj v České republice. Těžiště práce spočívá v kritickém rozboru stávající české právní úpravy a právních důsledků z toho vyplývajících. Jedna kapitola je také věnována problematice gay a lesbického rodičovství.