Změny soudního systému v zemích Koruny České v době podělohorské - Rezek, Oldřich, 1973- (2007)
Byli jsme ponecháni v dědictví domu rakouskému, a tím i papeži. Ti nám nikdy nedovolí svobodu svědomí. Byli jsme opuštěni, stranou odhozeni, vydáni na pošlapání, my ubohé trosečky rozptýlené po cizích národech. Byla nám uťata veškerá naděje na návrat k otcovským hrobům.Apelační soud se stává novým modelem justičního orgánu, který v pozitivním slova smyslu přispívá k zodbornění justičního personálu a zefektivnění městského soudnictví, přičemž tento proces je završen vytvořením soudní soustavy nového typu roku 1751.