Trestní soudnictví nad mládeží - Hrušáková, Milana, 1981- (2008)
Nová samostatná úprava trestního soudnictví nad mládeží byla v České republice zavedena zák. č. 218/2003 Sb. Zákon nabyl účinnosti 1. ledna 2004 po dlouhých přípravách a diskuzích v Parlamentu. Zákon je rozčleněn do dvou částí. První se zabývá mladistvými ve věku 15 až 18 let, kteří spáchali „provinění“ a druhá dětmi ve věku do 15 let, které spáchaly „čin jinak trestný“. Hranice trestní odpovědnosti je dosud stanovena na 15 let, avšak její snížení je neustále diskutováno.