Evropské trestní právo - Vrtek, Michael (2008)
Disertační práce se věnuje fenoménu evropského trestního práva, otázce jeho existence a stávající i budoucí podoby. V rámci úvodní kapitoly je podán přehled názorů na danou problematiku, pojetí zahraničních i domácích autorů a následně je konstituováno schéma evropského trestního práva, na němž staví celý text. Následuje paralela s mezinárodní trestněprávní spoluprací, její projev v trestněprávní jurisdikci subjektů mezinárodního práva a na ni navazující omezení suverenity jednotlivých států v oblasti trestního práva.