Čtenářská gramotnost žáků 1. stupně základní školy - Najvarová, Veronika, 1980- (2008)
Čtenářská gramotnost je nejvýznamnější oblastí funkční gramotnosti, protože umožňuje získávání a osvojování informací ze všech oblastí lidského vědění. Provedli jsme výzkum čtenářské gramotnosti žáků primární školy s cílem zjistit, které faktory ovlivňují rozvoj čtenářské gramotnosti žáků a jaký je její stav. Zjistili jsme, že značný vliv na rozvoj čtenářské gramotnosti mají čtenářské charakteristiky žáků a rodinné prostředí. Na rozdíl od dvou předchozích faktorů se překvapivě ukázalo, že škola v plné míře nevyužívá svého potenciálu pro rozvoj čtenářské gramotnosti žáků. Čtení je v našich školách vysoce organizovaná činnost řízená učitelem. Jak naznačují výsledky PIRLS 2001 i našeho výzkumu, tento stav není pro rozvoj čtenářské gramotnosti žáků příliš příznivý. Abychom získali hlubší vhled do problematiky čtenářské gramotnosti a faktorů, které ji ovlivňují, rozšířili jsme zkoumání kvantitativní roviny čtenářské gramotnosti žáků 1. stupně základní školy o použití metod kvalitativního př.