Způsob ustavování soudců jako jedna z garancí nezávislosti soudů - Kalášková, Zdeňka (2008)
Diplomová práce analyzuje současnou právní úpravu ustavování soudců do funkce. Zamýšlí se nad otázkou potřeby nezávislého soudního orgánu a způsobu výběru soudců. Věnuje se srovnání právních úprav jiných, převážně evropských států. Pozornost je věnována také mezinárodním dokumentům, týkajících se nezávislosti soudců. V závěru jsou nastíněny představy de lege a de constitutionae ferenda.