Přistoupení k EU a nutnost provádění ústavních změn - Zeman, Jiří, 1982- (2008)
Práce se zabývá jednak rozšířením ES/EU, jednak přistoupením k ES/EU. Obsahuje stručný nástin rozšíření ES/EU, vymezuje kritéria, která museli jednotliví uchazeči o členství v ES/EU splnit, aby se mohli podílet na projektu evropské integrace. Práce se rovněž věnuje ústavněprávním změnám právního řádu, ke kterým došlo v rámci předvstupních vyjednávání s kandidáty na členství v ES/EU. Pod ústavněprávní změnou je chápána jakákoli změna právní normy, která svým smyslem dopadá na ústavněprávní vztahy.