Ochrana osobnosti v médiích : hyenismus nebo prvek demokracie? - Konečný, Milan (2008)
Práce se snaží zodpovědět otázky, jak je normativně regulována činnost médií. Dokázat, že ač na první pohled stojí právo na svobodu slova a osobnostní práva proti sobě, ve skutečnosti tomu tak není. Praxe v této oblasti nahrazuje obecně formulovanou právní úpravu, která ani nemůže řešit přesné stanovování hranic daných případů v mediálním právu. Vývoj posledních let nám ukazuje silné i slabé stránky normativních systémů, které se prolínají mediálním světem. Největší přínos této práce autor spatřuje v možnosti pohledu do společensko - právní praxe. Společnost sama nemůže stanovit mantinely určitého chtěného chování, jelikož by těmto ,,pravidlům“ chyběla závaznost a vynutitelnost. Samotné zákony a ostatní normativní předpisy zase nejsou v otázce ochrany osobnosti schopny pružně reagovat na společenský vývoj, který je v dnešní době přímo závislý na vývoji mediální sféry a rozš.