Občianstvo Európskej únie - Hojer, Roman (2008)
Diplomová práca je rozdelená na tri kapitoly, ktoré sa navzájom dopĺňajú. V prvej kapitole je charakterizované, čo robí Európu Európou a Európanov Európanmi, a aké historické či mentálne rysy sú toho príčinou. Tieto európske rysy sú opísané prostredníctvom komparácie Európy so Spojenými štátmi americkými. V druhej kapitole je opísaný historický vývoj, ktorý viedol k vytvoreniu Európskej únie a európskeho občianstva.