Pokutování členských států Soudním dvorem - Ondreját, Martin (2008)
Tato práce se zabývá teorií a praxí ukládání sankcí orgány Evropské unie, přičemž původcem sankce je buď Komise nebo Soudní dvůr, adresátem především členský stát, a sankce má podobu finančního postihu - buď pokuty, penále nebo snížené či odepřené dotace. Jen okrajově jsou zmíněny případy, kdy pokutovaným je právnická osoba. Evropská unie je vlastně posledním vývojovým stádiem nadstátní struktury zahrnující s postupem času stále více a více států evropského kontinentu, jejíž původ se datuje k roku 1957.