Ochranné známky v mezinárodním obchodním styku - Skoumal, Michal (2008)
Celosvětový trend liberalizace světového obchodu je však dvousečnou zbraní. Na jedné straně umožňuje obchodníkům snadnější vstup na nové trhy, avšak na straně druhé zjednodušuje i jiný, negativní druh obchodu, a to obchodu s padělky. Nekvalitní padělané zboží má mnoho značně škodlivých vlivů na světovou ekonomiku.