Ochrana lesa - Kravčíková, Jana (2008)
Les je jednou ze základních složek životního prostředí. Jako jeden z nejsložitějších ekosystémů plní nenahraditelné funkce a je obecným celospolečenským zájmem zachování lesa jako cenného přírodního bohatství i trvalé a vyrovnané využívání a ochrana všech jeho funkcí. Za tímto účelem je nezbytné, aby stát les chránil a podílel se tak na zabezpečení jeho produkčních i mimoprodukčních funkcí.