Qui duo ponunt principia: Role dualismu v tradici myšlení o katarech - Zbíral, David, 1980- (2007)
Autor práce kombinuje chronologické a žánrové hledisko a analyzuje rozsáhlý soubor pramenů, které připisují nejrůznějším "heretickým" skupinám dualistické víry. Zároveň sleduje zrod slova "kataři" a jeho šíření protikacířskou literaturou. O soudobých kacířích slovo "kataři" poprvé použil Ekbert ze Schönau v 50.-60. letech 12. století, a byl to opět Ekbert, kdo podal dualismus jako jejich základní věroučný článek. Ekbertovo dílo ale chápe soudobé "katary" jako výhonek dávných manichejců a v klíčových pasážích týkajících se dualismu čerpá z protimanichejských polemik sv. Augustina. Z tohoto zjištění autor vychází v celkové analýze diskurzu o dualismu a klade si otázku, zda nebyl dualismus zprvu polemickou karikaturou, která přetvářela radikálně asketické zvyklosti a víry ve fiktivní teologický systém. Autor však otvírá ještě širší perspektivu: klade si otázku, zda není představa katarů jistým kontrastním obrazem společensky konstruktivní racionality, která se pokoušela odsunout na okraj .