Příběhy o hrdé pokoře. Aristokracie českých zemí a císařský dvůr v době vrcholného baroka - Vokáčová, Petra, 1975- (2007)
Disertační práce je věnována průzkumu elitní vrstvy šlechtické společnosti v období, spojeném v českých dějinách s vládou tří po sobě jdoucích habsburských panovníků Leopolda I., Josefa I. a Karla VI., tedy panovníků, kteří byli nejen českými králi a monarchy habsburské říše, ale současně také římsko-německými císaři. Spis se zaměřuje na problém, jenž zásadní měrou ovlivňoval politický, hospodářský a také kulturní život pobělohorského českého státu, totiž problém utváření a fungování vzájemných vztahů mezi zemskou aristokracií a vladařem, nacházející bytostný odraz především na poli dvora - ať už dvora jako instituce či specificky privilegované společnosti. Objekt zájmu zde přitom netvořili výhradně členové původem českých šlechtických rodů, nýbrž obecně zástupci nobility příslušející skrze inkolát a pozemkovou držbu k jedné či více zemím České koruny. Na základě průkazného (a prokázaného) enormního zájmu soudobé aristokracie o participaci na nejvyšších politických rozhodnutích vídeňsk