Smluvní princip v českém pracovním právu - Pelikánová, Petra (2008)
Pracovní právo je odvětvím práva soukromého a jako takové stojí na společných hodnotách a zásadách. Jendou z nejvýznamnějších zásad je zásada smluvní svobody, nebo též autonomie vůle. Nový zákoník práce je v souladu s touto zásadou liberálnější než předchozí úprava.