Odměna za práci jako nástroj řízení a motivace zaměstnanců - Šalé, Zdeněk (2008)
Cílem této diplomové práce je postihnout vliv různých forem odměňování na motivaci a řízení zaměstnanců. Práce se věnuje zejména rozboru a komentování právní úpravy, která se týká odměňování a zároveň ovlivňuje motivaci a řizení. Tyto teoretické znalosti jsou v závěrečné části práce využity k porovnání s již fungujícím odměnovým systémem v konkrétní obchodní společnosti.