Trestní odpovědnost právnických osob a fyzických osob za ně jednajících - Vaníček, David (2008)
Práce se zabývá trestní odpovědností právnických osob, a to zejména s důrazem na historický vývoj tohoto specifického odpovědnostního vztahu, argumenty pro a proti takové odpovědnosti, vymezení základů odpovědnosti. Dalšími rozebíranými tématy jsou trestní sankce, jež je možno uložit právnickým osobám, otázka řízení proti právnickýcm osobám. Posledním tématickým okruhem je vztah trestní odpovědnosti právnických osob a individuální trestní odpovědnosti.