Právní postavení dětí narozených mimo manželství v evropských právních řádech - Wilk, Adam (2008)
Vzhledem k tomu, že téměř v celé Evropě se počet dětí narozených mimo manželství neustále zvyšuje, je dle mého názoru nezbytné, aby tento trend reflektovala také právní teorie. Situace dětí narozených mimo manželství (a zejména jejich postavení vycházející z právních řádů) je poněkud komplikovanější, než postavení dětí manželských. Souvisí to zejména s odlišným postupem při určování otcovství a následně vymezení oficiálních vztahů mezi dětmi narozenými mimo manželství a jejich rodiči (zejména otcem).