Charakterizace nukleoproteinových komplexů u rostlin řádu Asparagales - Rotková, Gabriela, 1978- (2008)
Telomery jsou specializované nukleoproteinové struktury na koncích eukaryotních chromozomů. U většiny vyšších eukaryot jsou tvořeny repetitivní dvouřetězcovou DNA. Jeden z telomerických řetězců obsahuje velké množství guaninů (G), tzv. G řetězec. Jeho 3´ konec tvoří jednořetězcový přesah. Ten slouží jako substrát pro telomerázu, reverzní transkriptázu, enzymu, který používá svoji RNA podjednotku jako templát pro syntézu telomerických sekvencí na koncích chromozomů. Další důležitou vlastností G-přesahu je jeho schopnost vnořit se do dvouřetězcové oblasti telomery, čímž chrání konce chromozomů. Nepřehlédnutelnou roli v těchto procesech hrají telomer-vazebné proteiny, především takové, které se váží na jednořetězcový přesah. Tato práce byla zaměřena na analýzu telomer-vazebných proteinů se specifitou k jednořetězcovému G přesahu rostlin řádu Asparagales. Tento řád je zajímavý z evolučního hlediska, protože u některých druhů této skupiny byly „typické“ rostlinné telomery (TTTAGGG)n plně ne.