Vývoj úpadkového práva v České republice se zaměřením na právní úpravu stávající a budoucí - Horák, Petr (2007)
Problematika řešení úpadku, tedy stavu, kdy osoba, ať už fyzická či právnická není schopna plnit své splatné závazky po zákonem stanovenou dobu, v současné době opět nabývá na významu. Zejména je tomu tak z důvodu přijetí zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon). Tato nově přijatá norma by měla dle zákonodárce představovat revoluční řešení stávající úpravy úpadkového řízení, které dosud upravuje zákon č. 328/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání.