Ochrana před domácím násilím v České republice - Vilímková, Lucie (2008)
Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti, intenzita násilných incidentů se stupňuje a vede ke ztrátě schopností včas tyto incidenty zastavit a efektivně vyřešit narušený vztah. Násilí jako takové je v lidské společnosti přítomno již od pradávna. Rodina - základní jednotka společnosti - je tvořena osobami, které jsou na sobě vzájemně závislé, materiálně či citově.