Minerály Y, REE, Nb, Ta, Ti, W, Zr v systému granit-pegmatit - Škoda, Radek, 1979- (2008)
Minerály Y, REE, Nb, Ta, Ti, W, Zr v systému granit-pegmatit Tato práce je zaměřena na chování Y, REE, Nb, Ta, Ti, W, Zr a Hf ve vybraných minerálech systému granit-pegmatit během různých geologických procesů. Největší pozornost byla věnována krystalochemickým vlastnostem studovaných minerálů a to zejména ke zjištění substitučních vektorů kontrolujících jejich chemické složení a dále frakcionačních trendů ve vztahu k různým fázím geologického vývoje. Pro detailnější zpracování bylo vybráno pět různých minerálních asociací, které zachycují 4 odlišné geochemické systémy HFS prvků. 1) Minerály skupiny aeschynitu a euxenitu z granitických pegmatitů třebíčského plutonu, moldanubikum; systém (Y,REE)-(U,Th)-Nb-Ta-Ti 2) Ferberit-wolframoixiolit z granitického pegmatitu v Dolních Borech, moldanubikum; systém W-Nb-Ta-Ti-Fe-Mn 3) Rutil, wolframit, ixiolit a ferrocolumbit z peraluminického, značně frakcionovaného, S-typového granitu v Podlesí, saxothuringikum; systém W-Nb-Ta-Ti-Fe-Mn 4) Bismutotanta.