Úloha železa a vodíku v krystalové struktuře B- a Li- obsahujících silikátů - Filip, Jan, 1977- (2008)
Předložená práce konfrontuje výsledky studia nominálně bezvodých minerálů se stopovým obsahem železa (Li-pyroxeny - spodumen) na straně jedné s minerály obsahujícími stechiometricky vázané železo a vodík na straně druhé (minerály skupiny axinitu). V první řadě je studován železem bohatý magnesioaxinit z lokality Lažany (brněnský masiv) a téměř čistý feroaxinit z kontaminovaného pegmatitu prorážejícího magnetitovou polohu skarnového tělesa u Malešova. Za účelem detailního studia krystalochemie těchto minerálů byla použita elektronová mikroanalýza, infračervená spektroskopie a Mössbauerova spektroskopie na izotopu 57Fe. Chemické složení magnesioaxinitu z Lažan je blízké ideální stechiometrii, variabilní jsou obsahy hořčíku (1,02 až 0,71 atomů na vzorcovou jednotku - apfu), celkového železa (0,98 až 0,62 apfu) a manganu (0,41 až 0,19 apfu), přičemž 2 % z celkového železa jsou v podobě Fe3+ přítomny substitucí Fe3+Al-1 v pozici Z1. Tentýž substituční vektor byl potvrzen v případě jinak tém.