Sídelní areál střední a mladší doby bronzové v Přáslavicích - Šabatová, Klára, 1975- (2007)
Práce se zabývá sídelním areálem střední a mladší doby bronzové u obce Přáslavice, okr. Olomouc, odkrytým záchranným výzkumem v letech 1995-1996. Cílem práce je stanovení vnitřní struktury areálu na základě vypracování chronologie keramiky, několika datovatelných bronzových předmětů a rámcově datovatelných sídlištních struktur (půdorysy domů, příkop, hroby a sídlištní objekty). Výsledkem je definování čtyř horizontů osídlení (střední stupeň mohylové kultury, mladší stupeň mohylové kultury, přechodný mohylovo-lužický stupeň, lužická fáze KLPP), a tedy i čtyř časově a prostorově navazujících sídelních areálů s komponentami obytnou, pohřební, obecně hospodářskou, výrobní, zásobní a odpadní. Z metod jsou využity: GIS (GM Professional), statistické analýzy základního souboru keramiky a tradiční typologie. Materiál reprezentující vyčleněné horizonty osídlení dovoluje tuto lokalitu synchronizovat s vývojem v okolních regionech. Přináší důležité nálezové celky pro střední, mladší a přechodný .