Protifašistický odboj na Uherskobrodsku v letech 1939-1945 - Poláková, Miroslava, 1955- (2006)
Dizertační práce pod názvem Protifašistický odboj na Uherskobrodsku v letech 1939 až 1945 navazuje na diplomovou práci autorky z roku 1981. V celé šíři zahrnuje odboj v regionu a vazby mezi ilegálními pracovníky z mnoha různých pohledů. Nejcennější jsou zejména osobní záznamy a vzpomínky pamětníků, které vytvářejí mozaiku doby. Doposud nejuceleněji je zpracována činnost zejména partyzánské skupiny Jan Žižka Kuriněnko. Je konfrontováno odbojové hnutí z počátku a konce války, jednotlivých soudních okresů i jednotlivých organizací a skupin