Kinematická analýza Fosburyho flopu - Lajkeb, Petr (2007)
Tato disertační práce je zaměřena na třídimenzionální kinematickou analýzu parametrů, o kterých se domníváme, že ovlivňují technické provedení letové fáze ve skoku do výšky. Analyzovali jsme sedm pokusů pěti nejlepších českých skokanů během závodu. Vybrané parametry jsme zařadili do statistického zpracování pomocí robustní regresní analýzy, a parametry, u kterých jsme nemohli použít regresní analýzy jsme zpracovali základními matematicko-statistickými metodami. Byly zjištěny následující vztahy: - zjistili jsme silnou statistickou závislost mezi maximální dosaženou výškou těžiště a výškou těžiště na začátku letové fáze, vertikální rychlostí a vzletovým úhlem. - zjistili jsme silnou statistickou závislost mezi sportovním výkonem a výškou těžiště na začátku letové fáze, vertikální rychlostí, vzletovým úhlem, převýšením laťky těžištěm při jeho kulminaci, vzdáleností odrazu od roviny stojanů a laťky a postavením kyčelních kloubů při jejich kulminaci. - statistická závislost mezi jednotlivý.