Hudební aktivity náboženských korporací na Moravě v raném novověku - Maňas, Vladimír, 1979-; Pečman, Rudolf, 1931-2008; Masarykova univerzita. Ústav hudební vědy (2008)
Dizertace je věnována hudebním aktivitám náboženských korporací na Moravě v raném novověku. Primárně rozšiřuje dosavadní stav poznání literátských bratrstev na Moravě, posouvá dolní (1492/1496) i horní hranici (počátek 20. století) evidence literátů na Moravě. Oproti dosavadnímu odhadu počtu asi třiceti korporací (Jiří Fukač) obsahuje práce doklady o zhruba padesáti pěti literátských bratrstvech na Moravě. Sekundárně je práce věnovaná také hudebním aktivitám náboženských bratrstev v období baroka, tedy dosud prakticky nereflektované problematice. Přílohy lze vyžádat u autora
The dissertation contributes on musical activities of religious brotherhoods in Moravia in early modern times. The paper enriches the present state of knowledge of Confraternities of Litterati in Moravia in the time span from (1343) 1496 to the beginning of 20th century. Contrary to so far presented number of about 30 corporations of this type (presented by Jiří Fukač) this paper also brings records about roughly 55 confraternities of Litterati. You can ask author for appendices
Vedoucí práce: Rudolf Pečman
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008
Keywords: náboženská bratrstva -- Česko; hudební život -- Česko; barokní hudba; religious brotherhoods -- Czechia; musical life -- Czechia; baroque music; Morava (Česko); Moravia (Czechia); disertace; dissertations