Hudební aktivity náboženských korporací na Moravě v raném novověku - Maňas, Vladimír, 1979- (2008)
Dizertace je věnována hudebním aktivitám náboženských korporací na Moravě v raném novověku. Primárně rozšiřuje dosavadní stav poznání literátských bratrstev na Moravě, posouvá dolní (1492/1496) i horní hranici (počátek 20. století) evidence literátů na Moravě. Oproti dosavadnímu odhadu počtu asi třiceti korporací (Jiří Fukač) obsahuje práce doklady o zhruba padesáti pěti literátských bratrstvech na Moravě. Sekundárně je práce věnovaná také hudebním aktivitám náboženských bratrstev v období baroka, tedy dosud prakticky nereflektované problematice. Přílohy lze vyžádat u autora