Nástěnné malby v Mostkovicích - Schmittová, Veronika (2007)
V roce 2000 došlo k objevení středověkých nástěnných maleb v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostkovicích (okres Prostějov).Zatím byly odkryty výjevy: Smrt Panny Marie, Korunování Panny Marie, Panna Marie Ochranitelka a část výjevu se sv. Jiřím. Cílem této práce je uvedené malby popsat a pokusit se je stylově a časově zařadit.S ohledem na jejich obsah lze říci, že vznikly jako obrazy, které měly věřícím zprostředkovatpřímluvu a ochranu.Objednavateli byli patrně mostkovičtí farníci. Doba jejich vzniku spadá pravděpodobně do období přelom 14. a 15. století až 1. třetiny 15. století