Moderní fyzikální metody měření při optické spektroskopii - Bok, Jan, 1983- (2008)
Práce je zaměřena na programování měření optických spekter spektrometrem HR-640 společnosti ISA Jobin-Yvon. V rámci práce bylo ve vývojovém prostředí NI LabVIEW napsáno nové softwarové vybavení, které komplexně řeší veškerou práci se spektrometrem - od základních postupů, jako je vystavení monochromátoru na zvolenou vlnovou délku nebo obsluha detektoru (fotonásobiče), až po ucelené techniky jako je měření přehledového spektra, opakované měření intenzity záření na konkrétní vlnové délce (využitelné pro ladění spektrometru) či časově rozlišená měření intenzity záření (při rozšíření systému o osciloskop). Práce je sice orientována na konkrétní spektrometr, její výsledky lze však použít na všech spektrometrech společnosti ISA Jobin-Yvon založených na systému Spectralink. Vlastní text práce obsahuje, kromě úvodních informací o spektrometru a popisu vytvořeného programového vybavení, detailní popis jednotlivých rutin, vytvořených pro řízení přístroje. Je proto využitelný zejména pro další v