Poruchy regulace buněčného cyklu v dyspláziích a karcinomech děložního hrdla, jejich význam a možnosti využití k včasné a přesné diagnostice cervikálních lézí - Rotterová, Pavla (2008)
Drtivá většina cervikálních dysplázií i karcinomů je kauzálně spjata s infekcí humánním papillomavirem (HPV), zvláště pak vysoce rizikovými onkogenními typy (-16, -18, -31, -33, atd.) Lidské papillomaviry transformují cervikální epitel mimo jiné inaktivací proteinu pRb onkoproteinem E7. V důsledku inhibice funkce pRb se neefektivně zvyšuje hladina proteinu p16. V cervikálních prekancerózách a karcinomech byla zjištěna zvýšená exprese proteinu p16. Cílem této práce bylo, v souladu s recentními publikovanými daty, potvrdit expresi p16 v histologickém a cytologickém materiálu z děložního hrdla jako korelát dysplastické transformace cervikálního epitelu. Dále zjistit a metodicky propracovat možnosti detekce proteinu p16, především v materiálu z cytologií děložního hrdla a na buněčných liniích, srovnání výsledků exprese proteinu p16 a výskytu HPV 16 a 18 v dyspláziích děložního hrdla.