Právní aspekty osvojení - Pečenka, Milan (2007)
Osvojení je mnohostranným společenským jevem, který má celou řadu sociologických, psychologických, pedagogických a rovněž právních aspektů. Cílem této práce je analyzovat institut osvojení po stránce právní. Pokusím se za použití analyticko deskriptivní metody rozebrat současnou právní úpravu osvojení, srovnat ji s právními úpravami zahraničními a za použití srovnávací metody podrobněji rozvést též obsah mezinárodních smluv upravujících osvojení. Práce není koncipována jako vyčerpávající rozbor institutu osvojení, ale snaží se postihnout jeho nejfrekventovanější a nejdůležitější právní aspekty ve vzájemných souvislostech. Záměrem rigorózní práce je vyhodnotit funkčnost současné právní úpravy osvojení a nastínit principy významné pro další vývoj tohoto institutu. Problematiku osvojení rozvedu z pohledu teoretického, zmíním rovněž své praktické poznatky opatrovnického soudce vycházející ze znalosti judikatury a získané při rozhodovací činnosti. Kromě analyticko deskriptivní metody použiji především metodu komparativní a téma se pokusím vyložit rovněž prostřednictvím interpretace jazykové, historické, logické a systematické.