Kulturní rada a literární život českého exilu v letech 1948-1968 - Přibáň, Michal, 1966- (2007)
Autor se zabývá dosud opomíjenou (nedoceněnou) kapitolou dějin české poválečné literatury. Ústředním tématem jeho práce je úsilí redaktorů a nakladatelů Antonína a Roberta Vlachových, kteří se v nesnadných podmínkách pokoušeli pod hlavičkou České kulturní rady organizovat literární život českých exulantů v letech 1948-1968. Téměř obrozenecké úsilí pozapomenutých osobností autor líčí v souvislostech nejen literárních, ale i politických dějin našeho exilu. Vedle České kulturní rady sleduje také způsob, jakým se na formování literárního života první protikomunistické emigrační vlny podílela Svobodná Evropa, Křesťanská akademie a Společnost pro vědy a umění, všímá si dějin nakladatelského podnikání v exilu (Sklizeň svobodné tvorby, Universum Press) a zvláštní pozornost věnuje tehdejším literárním a kulturním časopisům (Sklizeň, Perspektivy, Proměny). Informativně pojednává též o soudobé tvorbě prozaické, básnické a dramatické.