Operace nízce uloženého karcinomu rekta technikou Rendes-vous, kombinací laparoskopické resekce rekta a transanální endoskopické mikrochirurgie s využitím modifikovaného cirkulárního stapleru. - Anděl, Petr (2007)
Metoda operace nízce uloženého karcinomu rekta rendez - vous splňuje veškeré předpoklady onkologické radikality tím že umožňuje provedení resekce R0, tedy resekce s negativními resekčními plochami, umožňuje plnou přehlednou a bezpečnou totální mesorektální excizi, vytvořením mechanické koloanální anastomosy modifikovaným cirkulárním staplerem umožňuje odchod stolice per vias naturales při zachovalé kontinenci stolice. Mezi muži a ženami není po provedené operaci statistický rozdíl v manomentrické hodnotě musculus sfinkter ani externus, je zachována většinová kontinence plynů a plná kontinence stolice. Denní počet stolic je ustálen na hodnotě 3-4, rehabilitační program EMFB zlepšuje a urychluje návrat funkcí svěračového systému. Předoperačně provedená chemo-aktinoterapie statisticky neovlivní pooperační funkci svěračů. Není statisticky prokázán rozdíl v manometrických hodnotách.Mezi skupinou pacientů s tumorem lokalizovaným svým aborálním okrajem 1,5 - 2 cm od linea dentata a skupinou.