Agrární formy reliéfu a jejich vegetace v kulturní krajině Jesenicka - Riezner, Jiří, 1976- (2007)
ABSTRAKT Disertační práce se zabývá agrárními formami reliéfu, vegetací na skeletovitých agrárních formách reliéfu a vybranými aspekty kulturní krajiny Jesenicka. V práci je podán přehled klasifikace antropogenních forem reliéfu a antropogenních geomorfologických procesů, který následuje charakteristika agrárních forem reliéfu vyskytujících se v zájmovém území. K nim náleží agrární terasy, agrární valy a agrární haldy, jejichž výskyt je zmapován. Shrnut je vývoj antropogenní transformace reliéfu Jesenicka agrární činností. Agrární terasy a valy jsou kvantitativně vyhodnoceny na dvou modelových segmentech krajiny včetně výpočtu koeficientu antropogenního geomorfologického efektu. Druhá kapitola je věnována vegetaci na skeletovitých agrárních formách reliéfu (SAFR), tj. na agrárních valech a haldách. Nejprve byl charakterizován vývoj managementu a dále byla pozornost zaměřena na s tím související sukcesní vývoj a typ klimaxu těchto společenstev. Vegetace na SAFR na zemědělské půdě a v le.