Kolektivní smlouva a její úloha v pracovním právu - Bednáříková, Nicol (2006)
Kolektivní pracovněprávní vztahy jsou vztahy mezi subjekty, jež zastupují či reprezentují kolektivy zaměstnanců, a sdruženími zaměstnavatelů, popřípadě jednotlivými zaměstnavateli, jejichž hlavním cílem je zlepšování pracovních a mzdových podmínek zaměstnanců. Kolektivní pracovní právo bývá také označováno jako autonomní právní oblast, neboť jeho normy nevyplývají z právní činnosti veřejné moci, ale jsou tvořeny skupinami jednotlivců a zákon jim poskytuje právní sílu. Svou povahou mají pracovněprávní vztahy hybridní charakter, neboť v nich nalezneme jak smluvní část (právo kolektivní smlouvy), tak ochrannou část (ochrana zájmů kolektivu zaměstnanců, jejich participace na řešení důležitých otázek, atd.).