Ochrana slabší smluvní strany v závazkových vztazích formou zákazu lichevní smlouvy - Ponížil, Jiří (2007)
Práce rozebírá institut lichvy v současném občanském právu s přihlédnutím k trestně právní úpravě. Zabývá se zejména disproporcí mezi neexistující výslovnou úpravou v občanském právu a ustanovením § 253 trestního zákona výslovně postihující lichvu jakožto majetkový trestný čin. Práce téma rozvíjí na podkladě historické komparace, jakož i srovnání se zahraniční právní úpravou. Na tomto základu se pak snaží nalézt závěr pro aplikaci tohoto institutu v současném občanském právu.