Charakteristika a postavení Policie ČR v systému bezpečnostní-policejní správy a její perspektivy - Hrnčář, Jan (2006)
Práce pojednává o Policii České republiky, která představuje hlavního garanta a výkonného zabezpečovatele veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti v našem státě. Protože tato tématika spadá do oblasti bezpečnostní-policejní správy, byl popsán historický vývoj této části správy a pojmu "policie". V dalších kapitolách jsou vymezeny její ústavněprávní základy a komplexněji popsána její současná organizace a podoba, včetně správněprávní charakteristiky. Dále se podrobně zabývám samotnou Policií ČR. Následují otázky právního statusu, řízení a organizace policie, popis jednotlivých složek policie, úkolů, které plní, a prostředků výkonu policejní správy, včetně zásad jejich použití, oprávnění a povinnosti policistů. Popisuji taktéž personální záležitosti a financování. Zabývám se i vybranými otázkami působení Policie ČR v praxi - na poli terorismu a extremismu. V dalších částech se zabývám i jinými články bezpečnostní-policejní správy a jejich vztahy k Policii ČR. Zohledněny jsou i vztahy ke s