Vznik pracovního poměru - Drexlerová, Jana (2007)
Tato rigorózní práce je věnována problematice vzniku pracovního poměru. Pracovní poměr je jedním ze základních pracovněprávních vztahů a zároveň hlavním předmětem zájmu individuálního pracovního práva. Prostřednictvím pracovního poměru se na straně jedné realizuje účast fyzické osoby v pracovním procesu a na straně druhé si prostřednictvím pracovního poměru zajišťuje zaměstnavatel pracovní sílu potřebnou k plnění aktivit, které jsou předmětem jeho činnosti. S novým zákoníkem práce účinným od 1.1.2007 dochází v právní úpravě vzniku pracovního poměru k zásadním změnám. Cílem této rigorózní práce je popsat současný stav právní úpravy vzniku pracovního poměru, a to především se zdůrazněním změn, které nastaly nabytím účinnosti zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, srovnáním s předchozí právní úpravou, rozborem názorů odborné veřejnosti a též poukázáním na nedostatky nové právní úpravy.