Osvojení - Kovaříková, Petra (2006)
Osvojení je institut náhradní rodinné péče, který nejlépe nahrazuje přirozenou rodinu. Z toho důvodu má osvojení výsadní postavení mezi ostatními instituty náhradní rodinné péče. Osvojením však narozdíl od ostatních institutů náhradní rodinné péče dochází ke změně ve statusovém postavení dítěte. Osvojením musí být sledován především zájem dítěte. V první kapitole mé rigorózní práce vymezím základní pojmy užívané v této práci. V dalších kapitolách se budu zabývat historií osvojení, druhy osvojení, právní úpravou osvojení a jejími nedostatky a právem dítěte na péči vlastních rodičů. Dále budou následovat kapitoly o zákonných podmínkách adopce, sociálně-právní ochraně dětí, zprostředkování adopce a významu nestátních institucí v oblasti osvojení. V závěrečných kapitolách práce se zaměřím na rozdíly mezi anonymními a utajenými porody, ostatní instituty náhradní rodinné péče, mezinárodní adopci, zejména na adopci na Slovensku a v Německu. Nastíním i podobu právní úpravy osvojení v novém obč