Právní aspekty boje s mezinárodním terorismem - Spurná, Lucie (2006)
Rigorózní práce postihuje základní, resp. klíčové hmotněprávní instrumenty, které byly na poli boje s mezinárodním terorismem přijaty, hodnotí jejich význam a přínos na straně jedné a upozorňuje na hlavní nedostatky a slabiny na straně druhé. Zároveň jsou v rigorózní práci uvedeny i právní nástroje, které má pro boj s mezinárodním terorismem k dispozici Česká republika. Je hodnocena jejich úroveň z hlediska plnění mezinárodněprávních závazků. Poslední subkapitola si pak klade za cíl seznámit čtenáře s možnou koncepcí tzv. českého „protiteroristického“ zákona, který by byl postaven na nutnosti kvalitní a efektivní práce s informacemi na vnitrostátní i mezinárodní úrovni, s důrazem na stěžejní úlohu zpravodajských služeb. Právní aspekty boje proti mezinárodnímu terorismu pokrývají celou řadu problémů a otázek a velmi výrazně se dotýkají i ochrany lidských práv a svobod. Není snahou této práce pokrýt všechny její formy, neboť je tato oblast velmi rozsáhlá a tento cíl by tak nebyl ani dosa