Konkurence obecné a alternativní pravomoci podle nařízení Brusel I (ve srovnání s Luganskou úmluvou) - Drličková, Klára, 1981- (2007)
Oblast evropského justičního prostoru bývá považována za nejrychleji se rozvíjející oblast soukromého práva v rámci Evropské unie. Jedním z prvních právních aktů přijatých v oblasti soudní spolupráce v civilních věcech bylo i nařízení Rady (ES) č. 44/2001, o příslušnosti soudů a uznání a výkonu rozhodnutí ve věcech občanských a obchodních neboli nařízení Brusel I. Toto nařízení však nepřineslo nic převratně nového. Navázalo totiž na mnohaletou tradici Úmluvy o příslušnosti soudů a uznání a výkonu rozhodnutí ve věcech občanských a obchodních (Bruselské úmluvy), jejímž se stalo nástupcem.