Pojmy v učebnicích zeměpisu a jejich přiměřenost věku žáků - Knecht, Petr, 1981- (2008)
Předkládaná disertační práce je tematicky nejblíže výzkumu kurikula, konkrétně výzkumu učebnic. Výsledky výzkumu učebnic jsou v práci dále rozvíjeny zejména ve spojení s výzkumem žáka a výzkumem interakce žáka a učebnice. Za cíl práce jsme stanovili: a) Zhodnotit odlišnost pojmové skladby učebnic; b) navrhnout, na menším vzorku žáků otestovat a následně předložit k diskusi výzkumný nástroj, jenž by bylo možné alespoň částečně aplikovat v souvislosti s přiměřeností pojmů v učebnicích; c) zjistit hlavní kritéria hodnocení kvality verbální didaktické reprezentace sociálně geografických pojmů v učebnicích zeměpisu z pohledu žáků. Výzkum se odehrával ve třech fázích. V první fázi byla provedena frekvenční pojmová analýza učebnic sociálního zeměpisu pro základní školy pocházejících z osmi vydavatelství. V druhé fázi bylo zkoumáno porozumění 140 pojmům nejčastěji uváděných ve zkoumaných učebnicích na vzorku 52 žáků 9. ročníku ZŠ. Ve třetí fázi výzkumu jsme zkoumali žákovské hodnocení verbální.