Agresivita osobnosti ve spektru souvislostí a výchovy - Hebelka, Bohumil (2007)
Rigorózní práce pod názvem „Agresivita osobnosti ve spektru souvislostí a výchovy“ se dělí na dvě části, teoretickou a výzkumnou.Pohledy teoretické části obsahují prvky generačních změn v současné společnosti, a to jak v jejím akceleračním urychlení, tak v názorovém pojímání mezilidských vztahů.Teorie agresivity a její ovlivnitelnost je prezentována mezi rozdílností vnitřního já a formováním těchto struktur v procesu výchovy, dědičnosti i společenských vlivů.V teoretických úvahách je nastíněn vývojový pohled na agresivitu, jeho rozdílnosti historického chápání, včetně spouštěcího mechanismu. V samotné konkretizaci tohoto jevu jsou vymezeny jak obecně rizikové faktory, tak výchovná problematika v procesu agresivity. V následující klasifikaci agresivity je podán výčet forem a druhů násilí z těch nejrůznějších pohledů a destruktivních důsledků, a to jak pro jednotlivce v podílu vlastní traumatizace, tak v konečných důsledcích pro celou společnost.Maximalizace pedagogického působení a optimalizace výchovných postupů je předložena v podobě dlouhodobých zkušeností a osobního zážitku v institucích výchovného ústavu a dětského domova.Výzkumná část této studie prezentuje srovnávací poměr osobnostních vlastností jednotlivce a porovnává výsledky agresivních a neagresivních respondentů tohoto projektu. Vzájemnou rozdílnost zobrazuje tabulkový statisticko - interpretační systém.Závěrečná část řeší filozofické úvahy agresivity a předkládá konkrétní návrhy na jednotlivá opatření ke zlepšení výchovného procesu.