Monitorace imunitního systému u kriticky nemocných - Dadák, Lukáš, 1976- (2007)
Cíl:Stanovit prediktivní hodnotu rozšířeného imunologického spektra během prvních dnů pobytu na JIP pro přežití nemocných vyžadujících dlouhodobou intenzivní péči. Typ studie: klinická, prospektivní. Soubor a metody: U nemocných, u kterých ranní vizita první den hospitalizace na JIP odhadla pobyt delší než 3 dny, byl v pravidelných 5 denních intervalech nabírán imunologický profil. V této práci popisujeme vývoj aktivace monocytů hodnocenou pomocí HLA-DR lokusu (CD14+HLA-DR+), vývoj produkce TNF-α ex vivo z plné krve po stimulaci LPS (TNF-α), hladin IL-6 a IL-10 během prvních 5 dnů hospitalizace a jejich vztah k mortalitě, povaze příjmu (primární, sekundární), základnímu onemocnění (chirurgické, trauma, interní, stavy po kardiopulmonální resuscitaci) a příjmovému APACHE II. Výsledky: Do studie bylo zařazeno 167 pacientů [113 M / 54 Ž, 137 přeživší (S) /30 nepřeživších (NS)]. APACHE II při přijetí bylo 27 (21; 33). V D1 se CD14+HLA-DR+ u S a NS nelišilo - S 64% (45; 77) a NS 64% (48; 83).