Pachatel trestného činu se změněným duševním stavem - Kučera, Petr, 1981- (2007)
Rigorózní práce "Pachatel trestního činu se změněným duševním stavem" se zabývá postihováním trestných činů, u kterých je zohledněn duševní stav pachatele. V obecné části této práci je popsána otázka nepříčetnosti a zmenšené příčetnosti. Zvláštní část se zabývá odpovědností za činy spáchané ve stavu zaviněné nepříčetnosti a odpovědnosti za usmrcení novorozeného dítěte matkou. V práci je rozebrána minulá a současná vnitrostátní právní úprava těchto oblastí a je porovnána s právní úpravou v některých dalších zemích.