Dosavadní a nová právní úprava nemocenského pojištění v České republice - Truschinger, Tomáš, 1981- (2006)
Rigorózní práce se věnuje problematice nemocenského pojištění v České republice, které je stejně jako každé jiné sociální téma tématem velmi citlivým. Ve své práci se zabývám právní úpravou nemocenského pojištění z pohledu systémového a místa nemocenského pojištění v právu sociálního zabezpečení. Dále se pak věnuji vývoji právní úpravy od jejích počátků až do současnosti a zaměřím se na nemocenské pojištění z pohledu mezinárodního práva a práva Evropského společenství. Jednotlivé pasáže týkající se již přímo právní úpravy nemocenského pojištění a jeho institutů pojímám jak ve světle dosavadní právní úpravy, tak se zaměřuji na důležité změny, které nová právní úprava v nemocenském pojištění přinese. Na závěr své práce hodnotím celý systém nemocenského pojištění, připojím vlastní úvahy de lege ferenda a pokouším se nastínit další možný vývoj právní úpravy nemocenského pojištění.