Dřevo jako nejpůvodnější konstrukční materiál objektů Muzea vesnice jihovýchodní Moravy a jeho ochrana - Žák, Pavel (2007)
Hlavním tématem mé práce je dřevo jako materiál konstrukcí lidových staveb, materiál hodný pozornosti nejen z hlediska možné původnosti a historické hodnoty z toho vyplývající, ale i skutečnosti, že vzhledem k ostatním materiálům tvořícím zmíněné konstrukce je nejvýrazněji ohrožen degradací v důsledku působení atmosférických a biologických faktorů. Na pozadí konkrétního muzea v přírodě, Muzea vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici, se snažím upozornit na výskyt dřevěných konstrukcí a prvků původních či soudobého materiálu doplňků a kopií, na příčiny jejich poškozování a možnosti preventivní a sanační ochrany proti zmíněným degradačním faktorům. Řešení této problematiky se snažím doprovodit nejen praktickými příklady poškození konkrétních prvků a konstrukcí a návrhy řešení této situace, ale i zhodnocením celkového stavu dřevěných konstrukcí a prvků ve zvolené lokalitě